Leta i den här bloggen

lördag 7 mars 2015

Västerbottensvävarna

Idag var det dags för Västerbottensvävarnas årsmöte -  Västerbottens läns regionförening av Riksföreningen för Handvävning. På hemsidan kan du snart se vilka som valts till styrelse i år och är du medlem kan du ta del av verksamhetsberättelse och planering genom att logga in på medlemssidan.

En tredjedel av Vävskälets medlemmar är också medlemmar i Västerbottensvävarna.
Det betyder att de inte bara vill väva för egen del, utan också verka för att vävkunskapen kan förnyas och spridas till kommande generationer.
Västerbottensvävarna driver inga egna vävstugor, men vill stötta de som väver i grupp eller i egna ateljéer, genom att arrangera olika aktiviteter och kurser inom vävområdet. Och i sommar planeras en vävstafett kallad Västerbotten väver, där föreningen vänder sig ut till allmänheten och inbjuder till olika öppna verksamheter. Mer om detta kan läsas i nästa nummer av föreningens medlemstidning Solvögat och medlemsbladet.

Styrelsen hade bett deltagarna att ta med någon gammal vävnad som vi kunde inspireras av till en ny textil, Kanske med ett helt annat material eller användningsområde.

Förr behövdes ofta ett draperi att hänga framför dörrarna, för att minska kalldrag.
 De flesta vävda med ullgarn i inslag och med bomullsvarp.


En del användes till fälltäcken.
Numera behöver vi ju sällan ligga under fällar i våra uppvärmda hus och lägenheter, men det finns mycket att inspireras av i våra anmödraras mönter och färgglädje. 
En annan textil som sällan används numer, är den förr så vanliga hilkan. En rolig variant från vårt grannlän Norrbotten kunde Maria Martinell visa oss.
Den hade två sidor med blå kant och två med röd, så bäraren kunde välja framsida med passande färg för dagen. Hon hade även en vacker stor duk på samma tema med border i rosengång. 
Hoppas kunna visa den vid senare tillfälle, eftersom det var svårt att fotografera i den lokal vi befann oss. 
Dagen avslutades med besök i Nordanås vävstuga , där många medlemmar turas om att väva . De är många medlemmar, som delas upp i olika vävlag med ansvar för var sin väv/vävstol.
Hoppas att många känner sig manade att delta i Vävstafetten - Västerbotten väver i sommar, med början i Norsjö kommun den 1 augusti. Ser fram emot många trevliga möten med entusiastiska vävare.  


  








2 kommentarer:

  1. Jättebra referat! Dina bilder var väl jättebra!

    SvaraRadera
  2. ich mag euer streifenmuster sehr gerne leiden.. so voller ausdruck..und die kombination wolle baumwolle will ich auch wieder weben.. gruß wiebke

    SvaraRadera